KEZDŐLAP HÍREK REPÜLŐNAPOK PILÓTÁK, KÖTELÉKEK KÉPEK BESZÁMOLÓK
 Hírek
 Repülőnapok
 Pilóták, Kötelékek
 Képek
 Beszámolók
    2017-09-10 Börgönd
 
 Következő esemény:
 TÖRÖLVE - Danish Air Show 2020 - CANCELLED
 
 Nap képe:
 
 Események:
 
 
 
 
 
 
 
2017-09-10 Börgönd
Egy tartalmas és kellemes repülőnap 
Egy leharcolt Mig-15-ös
Elég korán ki kellett érnem a reptérre, nem maradtam le semmiről, mint tavaly a dugó miatt. Mikor odaértem, a motoros siklóernyősök repkedtek még csak és az árusok pakolgattak ki, ezért volt időm kicsit körülnézni. Minden korosztály találhatott magának érdekes dolgokat, ha esetleg megunná a repülőgépeket. Az old-timer autók között volt kiállítva Wartburg, Porsche, de lehetett látni Gaz 69-et is. A gyerekek kipróbálhattak kézifegyvereket vagy ha sikerült rávenni apát vagy anyát, hogy vegyenek, modellrepülőket is dobálhattak.
Érdekes színfoltja volt a statikus sornak a Magnus Aircraft és a Siemens közös terméke az elektromos eFusion. Sajnos csak földön láthattuk a második példányt, mert még eléggé a tesztrepülések időszakában tartottak.
A repülőnapok elengedhetetlen része az utasrepültetés. Itt is két helikopter (R-44, Bell 206) és négy repülő (2 An-2, Li-2 HA-LIX, R-18c Kánya) teljesítette ezeket a repüléseket. Azon lehet vitatkozni, hogy ez jót tesz-e egy repülőnapnak vagy sem, de mivel mindenki pénzből él, ez elengedhetetlen része egy ilyen eseménynek. A közönség részéről óriási igény mutatkozik rá, hiszen repülni mindenki szeret. A gépek egész nap mentek csak a bemutató repülések alatt volt pihenés.
A bemutató repülések adják a savát-borsát egy repülőnapnak, a közönség ebből a szempontból elég színvonalas programot láthatott. A dinamikus programnak részét képezte katonai helikopterből ejtoernyős ugrás, old-timer (Kánya), helikopter (Bell 206), sugárhajtású kiképzőgép (L-29 Delfin) vagy vitorlázó (a helyi színekben Józsa Dávid) bemutató és persze az i-re a pontot Veres Zoltán tette fel.
Két ejtőernyős bemutató is volt délelőtt és kora délután. Mindkétszer Mi-17-esből ugrottak. Délelőtt csak a katonák ugrottak körkupolás ernyővel elég alacsonyról, délután már előkerültek a paplanernyők is. A paplanernyősök között volt, aki füstölővel, volt aki zászlóval ugrott. A közönség láthatta azt is, amint három ugró összekapaszkodva ereszkedik és csak az utolsó pillanatban válnak szét.
Józsa Dávid bemutató közben (HA-7022)

Szerencsére idén a Delfin is tartott bemutató repülést, ami nagyon felkeltette a közönség érdeklődését. Mindig érdekes látni, ha egy sugárhajtású repülő füves kifutóról üzemel. Ez ma már nem olyan gyakori, mint régebben, amikor MiG-21-esek is kitelepültek hasonló repterekre (pl.: Kenyeri reptérre). A Delfin nem képes olyan manőverekre, mint egy korunkbeli vadászgép, de különleges élmény látni és hallani a hangját. A vitorlázórepülőket a helyi klubhoz tartozó Józsa Dávid képviselte, aki zenére tartotta meg elképesztő bemutatóját.
A dinamikus bemutatók fénypontja Veres Zoltán produkciója volt, amely mindig ámulatba ejti a közönséget. Lehetne ragozni, de el kell menni és meg kell nézni, ahogy az egyik figurát a másik után rajzolja az égre. Így lentről elnézve olyan egyszerűnek tűnik, mintha mindenki képes lenne megcsinálni, de ez is csak azt jelenti, hogy mennyire profi volt a bemutató.
Veres Zoltán bemutató közben (N540XX)

Összeségében aki egy kellemes napot akar eltölteni a családdal és repülés is érdekli annak mindenképpen ajánlani tudom ezt a repülőnapot. Mint idén is minden évben az Albatrosz Repülő Egyesület rendezi ezt az eseményt.
Köszönet a szervezőknek a képek elkészítésében nyújtott segítségért.
Az eseményről készült képek ezen a linken érhetőek el.
 
Kezdőlap Hírek Repülőnapok Pilóták, Kötelékek Képek Beszámolók Hírlevél Kapcsolat